Saturday, 8 October 2016

LAB 2 - GARISAN MOVING AVERAGE & MACD



Sambungan setting InstaForex

1. Klik “Insert” > Indicators > Trend > Moving Average.

2. Pop-up Moving Average akan keluar seperti gambar diatas. Klik Parameters > period:26 > MA method: Exponential > Style: Red > tebalkan sedikit garisan di petak terakhir. Klik OK.

3. Garisan 26 EMA sudah siap.

4. Klik yang sama seperti di no.1, apabila keluar pop-up ini, klik Parameters > Period:9 > MA method: Exponential > Style: Aqua > tebalkan sedikit garisan di petak terakhir. Klik OK.

5. Garisan 9 EMA sudah siap.

6. Klik Insert > Indicators > Oscillators > MACD.
7. Akan keluar pop-up seperti gambar diatas. Klik Parameters > Fast EMA:12.

8. Klik Colors sebelah Parameters tadi > Main: Silver > Signal: Red > tebalkan sedikit garisan di petak terakhir masing-masing (Main dan Signal). Klik OK.

9. Klik Levels disebelah Colors pula, klik add jika dikolum Level tiada Level 0. Pilih Style: Silver (warna ikut pilihan masing-masing). Klik OK. 

10. Garisan MACD dibahagian bawah sudah siap.


Friday, 7 October 2016



LAB 1 - SETTING INSTAFOREX

1. Klik itc4setup.

 2. Pop-up seperti ini akan keluar di skrin computer anda. Klik “Run”.

3. Klik “Next”.

4. Tanda (√ ) pada kotak bahagian bawah pop-up yang menyatakan persetujuan mengikuti semua syarat-syarat yang dinyatakan. Setelah menandakan kotak tersebut, klik “Next”.

5. Namakan Installation folder anda : C:\Program Files (x86)\InstaTraderDemo04. Program group: InstaTraderDemo04, sama seperti installation folder tadi. Klik “Next”.

6. Tunggu sehingga proses pemasangan program selesai. Klik “Finish”.

7. Klik “Scan”. Tengok pada lajur ‘Address’, pastikan InstaForex-Demo.com mempunyai nilai ping(ms) dihujung baris. Klik “Next”.
*jika InstaForex-Demo.com anda tidak menunjukkkan nilai ping(ms), itu bermakna frekuensi internet anda tidak kuat.

8.      Tandakan pada “New demo account”. Klik “Next”.




9.      Isi semua maklumat anda seperti nama, E-Mail, nombor telefon, jenis akaun = standard, deposit = 1000 USD, leverage = 1:100 dan tandakan (√) persetujuan anda untuk mengikuti semua berita yang akan diberikan. Klik “Next”.
*deposit tak semestinya 1000 USD, tapi ini bagi permulaan akaun demo untuk melihat keuntungan dengan wang sebanyak itu.


10.      Pendaftaran akaun demo anda telah dibuat. Login dan katalaluan akan diberikan setelah anda berjaya membuat akaun demo tersebut. Sila catat login dan katalaluan anda. Klik “Finish”.


11.       Pop-up ini menunjukkan anda telah berjaya install program MQL4 di dalam computer anda. Klik OK.



12.   DELETE semua trades di ruang panel tersebut seperti dibawah.

13.   Klik “File” > “New Chart”.

14.  Pilih “Forex Major” > GBPUSD.

15.  Akan keluar GBPUSD trade.
16.  Besarkan GBPUSD trade di dalam panel. Klik kanan pada tetikus anda, tekan “Grid” untuk hilangkan garis petak putus-putus tersebut.

17.  Garis petak didalam trade telah dihilangkan.


18. Klik kanan pada tetikus, tekan “Properties”. 

19. Pilih warna ikut pilihan masing-masing. Klik OK.
*pilihlah warna yang berbeza supaya graf mudah difahami.


20. Warna graf akan seperti ini selepas diubahsuai.

Monday, 12 September 2016

Assalamualaikum,
Saya Siti Zulaikha Nosuha binti Razak.